Minister Bruins: medicatieveiligheid moet snel verbeteren

06-06-2019

Minister Bruins (VWS) vindt dat er rondom medicatieveiligheid veel gebeurt in Nederland, maar dat alles heeft nog niet geleid tot een daadwerkelijke daling van het aantal medicatiegerelateerde opnames en sterfgevallen.

Bruins noemt het een ‘doorn in zijn oog’; deze cijfers contrasteren sterk met het hoge niveau van de zorg in ons land. Medicatieveiligheid moet daarom snel verbeteren. Zo moeten zorgverleners altijd beschikken over een actueel medicatieoverzicht. Ook patiënten moet zich meer bewust zijn van het grote belang hiervan.

De alliantie medicatieveiligheid gaat de komende tijd aan de slag om met concrete acties en scherp omschreven doelen het aantal incidenten door medicatiefouten te decimeren. Hoofdthema’s daarbij zijn: goede (elektronische) medicatieoverdracht, optimaliseren van medicatiegebruik en verbeteren van de samenwerking tussen de verschillende zorgverleners.

Spelers in de genoemde alliantie zijn alle partijen die betrokken zijn bij medicatiegebruik: artsen, apothekers, verpleegkundigen, paramedici, assistenten en patiëntenkoepels.

Bruins spreekt zijn waardering uit voor projecten om de medicatieveiligheid te verbeteren, maar vindt dat de verbinding vaak nog ontbreekt. Projecten die lokaal of regionaal een succes zijn, krijgen nog te weinig navolging op landelijk niveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *